Rakennesuunnittelija sisustussuunnittelijana

Iltalehden artikkeli esittelee Porin asuntomessuille suunnittelemaani kohdetta Haltiatarta. Kohteessa on jätetty runsaasti näkyville CLT:n puisia pintoja, mutta näinhän sen ei välttämättä tarvitse olla. CLT-runkoisen talon seinät voidaan verhota samalla tavalla kuin kaikki muutkin pinnat tai vaikkapa maalata ja tapetoida.

Kun CLT-levyt päätetään jättää näkyviin, joskus sekä sisällä että ulkona, tulee rakenne- ja elementtisuunnitteluun uusi näkökulma liitosten jäädessä näkyville. Käytännössä tämä tarkoittaa jo suunnittelun lähtövaiheessa tiettyjen määritysten tekoa, jotka vaikuttavat rungon ja liitoksien lujuuksiin. Yleensä näissä ei ole suuria haasteita, mutta jos kerroksia tai ulokkeita lisätään alkaa visuaalisuus rajoittaa huomattavasti rakenteiden kestävyyttä.

Myös CLT-levyn pintalamellien suunta voi vaikuttaa huomattavasti kantavien seinien lujuuksiin ja tästä syystä ne olisi hyvä olla selvillä jo suunnittelun lähtötiedoissa. Pienillä muutoksilla loppuvaiheessa voi olla todella suuri työllistävä vaikutus niin elementti- kuin rakennesuunnitteluunkin. Nämä vaikuttavat oleellisesti myös CLT-levyä valmistavien tehtaiden materiaalitilauksiin.

TREEn lähtökohtana on varmistaa suunnittelun ja rakentamisen ketjun saumaton yhteispeli, millä säästetään niin tilaajan hermoja kuin rahaa.

Mitä aikaisemmin CLT-rakenteiden suunnitteluun perehtynyt rakennesuunnittelija pääsee projektiin mukaan, sitä varmemmin asiat menevät kunnialla maaliin ja näin vältytään viime hetken muutoksilta. Jo projektin alkuvaiheessa pienellä rakennesuunnittelijan konsultoinnilla tilaaja voi säästää ison tukun rahaa, kun asioita ei tarvitse ratkoa suunnittelun loppumetreillä tai pahimmassa tapauksessa työmaalla.

-Antti

Lue Iltalehden artikkeli Haltiattaresta.