CLT:n pintakäsittelystä

Moni on kysellyt meiltä CLT-talon sisäpuolisten seinien ja kattojen pintakäsittelyohjeita. Osa haluaisi säilyttää pinnat puunvärisenä ja osa käsitellä pinnat vaaleammiksi. Vaihtoehtoja on monia, tosin pintakäsittelyn periaatteet ovat samoja.

CLT-talon sisäpuolisten pintojen käsittely tapahtuu samalla tavalla, kuin minkä tahansa puun pintakäsittely. Markkinoilla on useiden eri valmistajien, kuten Tikkurilan, Teknoksen, Osmo Colorin ja Liberonin tuotteita. Viime aikaisena suuntauksena sisäseinien ja -kattojen käsittelyssä on ollut eri peittävyysasteiset valkean sävyt, joita löytyy valmiina moniin kuultoasteisiin sävytettynä. Mikäli CLT-levyn pintaan halutaan väriä, osan pintakäsittelyaineista voi sävyttää rautakaupassa.

On hyvä muistaa, että auringon UV-säteilyn vaikutuksesta monet puulajit tummuvat ajan saatossa. Mikäli CLT:n sävy halutaan säilyttää mahdollisimman pitkään muuttumattomana, niin suosittelemme valitsemaan mahdollisimman peittävän pintakäsittelyaineen. Toisin sanoen siinä tulisi olla mahdollisimman paljon väripigmenttiä. Markkinoilla on myös saatavilla pintakäsittelyaineita, joiden aineosat lisäävät UV-suojaa entisestään. Nämä pintakäsittelyaineet on myös todettu toimiviksi.

On hyvä muistaa, että auringon UV-säteilyn vaikutuksesta monet puulajit tummuvat ajan saatossa

Vesiohenteiset puun pintakäsittelyaineet pyrkivät nostamaan pystyyn puun pintaan hienojakoisen karvan. Tämän vuoksi suosittelemme suorittamaan kevyen välihionnan pintakäsittelykertojen välillä. Välihionta kuulostaa raskaalta työvaiheelta, mutta on itseasiassa todella nopea vaihe ja onnistuu helposti käsipelissä hiomatuen ja hienon hiomapaperin avulla. Lisäksi suosittelemme noudattamaan aina pintakäsittelyaineen valmistajan käsittelyohjeita parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi.

%d bloggaajaa tykkää tästä: